Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Een forum voor totaal willekeurige spam!

Moderators: NecRock, Math Wolf, Robbe, Praesidium

User avatar
djgl3nn
WOZ
Posts: 1938

Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#1 » Sat Nov 27, 2010 3:58 pm

In dit topic moet ge de inhoud ni lezen.. gewoon iets random posten !

zo halen we algemeen nog wel in op 4 dagen ^^
WINAK Schacht 2009-2010
WINAK Sport 2010-2011
WINAK Mentor Informatica 2011-2012
WINAK Ouwe Zak 2012-...

UA Sportraad Webmaster 2012-...

Joachim
Posts: 379

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#2 » Sat Nov 27, 2010 4:06 pm

Dolfijnen (Delphinidae) zijn een familie van in zee levende walvisachtigen. Ze worden ook wel dolfijnachtigen, zeedolfijnen of echte dolfijnen (in tegenstelling tot de grondeldolfijnen) genoemd. Ze vormen een familie uit de onderorde der tandwalvissen (Odontoceti) en komen voor in alle wereldzeeën.

Er bestaan 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De kleinste dolfijn is Heavisides dolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, die 7 meter lang kan worden, en wel 4,5 ton kan wegen.

Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka's pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.

Intelligentie
Net als andere walvissen staan dolfijnen bekend als zeer intelligente en sociale dieren. Ze hebben relatief grote hersenen, waarvoor overigens ook andere verklaringen bestaan dan hoge intelligentie: dolfijnen kennen geen remslaap en dieren zonder remslaap hebben vaak relatief grote hersenen.

In 2001 slaagde een dolfijn voor de zogenaamde spiegeltest, waarbij een dier voor een spiegel wordt geplaatst om te bepalen of het zijn spiegelbeeld herkent als zichzelf. In hetzelfde jaar toonden onderzoekers aan dat dolfijnen het aanwijzen van een voorwerp door een mens begrijpen.


Bij tuimelaars is het gebruik van sponzen als gereedschap (waarschijnlijk ter bescherming van de neus) bekend. In 2005 beargumenteerden onderzoekers dat dit gebruik weliswaar binnen één genetisch verwante groep plaatsvindt, maar dat het niet alleen genetisch bepaald kan zijn, waarmee een vorm van cultuur zou zijn aangetoond.

In 2006 bleek uit onderzoek van de Universiteit van St Andrews in Schotland dat tuimelaars elkaar roepen met een karakteristiek fluitgeluidje, dat per dier verschillend is. De onderzoekers vergelijken dit met het gebruik van namen door mensen.

Onderzoek in Emory University op basis van MRI-gegevens, afgerond in 2010, plaatst dolfijnen op het vlak van intelligentie net na mensen. Ze zouden deze te danken hebben aan relatief grote hersenen t.o.v. hun lichaam, de erg ontwikkelde neocortex en de mogelijkheid om complexe emoties te beleven en zichzelf te herkennen. Er zouden twee grote groeispurten van de hersenen te erkennen zijn, een 39 miljoen jaar geleden, toen de tandwalvissen ontstonden en ze kleiner werden en grotere hersenen kregen. Ook de verschijning van de echolocatie trad toen op. 15 miljoen jaar geleden zou de tweede spurt zijn opgetreden toen dolfijnen socialer gedrag begonnen te vertonen en complexere interacties steeds belangrijker werden.[1]

Gedrag
Sociale interactie
Mede door hun intelligentie zijn dolfijnen sociale dieren, men vermoedt dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten waaronder de mens. Veelvuldig is waargenomen dat dolfijnen met boten mee zwemmen. Hun neiging naar gezelschap komt ook goed tot uiting in de grote groepen waarin dit dier zich vaak manifesteert. Groepen kunnen bestaan uit tien tot vijfhonderd dolfijnen.

Seksualiteit
Dolfijnen behoren samen met Bonobo's en mensen, voor zover bekend, tot de enige diersoorten welke seksuele daden verrichten zonder dat hierbij conceptie het beoogde doel vormt. In een aantal gevallen is bekend dat seksueel gefrustreerde dolfijnen hun lusten botvieren door mensen aan te randen waarmee ze zwemmen. Hierdoor zijn enkele zwemmers ernstig gewond geraakt.

Huid
In 2004 maakten Japanse onderzoekers bekend dat ze ontdekten dat dolfijnen voortdurend roos hebben. Hun huid schilfert af, waarbij ze zich elke twee uur vernieuwt.

De loslatende huidschilfers verminderen de waterwrijving doordat de waterstroom rond het lichaam kalmeert. Hierdoor gaat er minder energie verloren aan het overwinnen van de waterweerstand en moet het dier minder energie verbruiken voor het zwemmen.

De huid is zacht. Dolfijnen hebben een flinke onderhuidse vetreserve, waardoor hun huidoppervlak een beetje veerkrachtig is. Als ze snel zwemmen ontstaan er kleine golfjes in hun huid, alsof ze geribbeld is. Die golfjes gaan de turbulentie tegen.

Evolutie en anatomie
Evolutie
Zowel dolfijnen, walvissen en bruinvissen zijn afstammelingen van landzoogdieren, hoogstwaarschijnlijk van de orde der evenhoevigen. De voorouders van de dolfijn zijn grofweg vijftig miljoen jaar geleden, in het Eoceen, in het water gaan leven.

Het skelet van een dolfijn heeft twee kleine botfragmenten die samen een rudimentair bekken vormen. In oktober 2006 werd in Japan een tuimelaar waargenomen met kleine vinnen aan beide zijden van de genitale gleuf. Wetenschappers geloven dat deze vinnen zijn ontstaan doordat het bekken van het dier verder is ontwikkeld dan gewoonlijk wordt waargenomen bij dolfijnen.

Als dolfijnen slapen, doen ze dat met één hersenhelft tegelijk. Dat is nodig omdat ze om de paar minuten boven water moeten komen om te ademen.

Anatomie
Anatomie van een dolfijnDolfijnen hebben een gestroomlijnd spoelvormig lichaam dat uitermate geschikt is voor snel zwemmen. De homocercale staartvin wordt gebruikt voor stuwkracht terwijl de borstvinnen samen met de hele staartsectie worden gebruikt voor de aansturing. De rugvin zorgt, bij de soorten die deze hebben, voor stabiliteit tijdens het zwemmen.

Hoewel de kleurpatronen per soort verschillen, bestaat het basale kleurpatroon uit grijstinten met op de onderzijde van het lichaam een lichtere grijstinten; frequent gecombineerd met lijnen en plekken in verschillende tinten en contrasten.

In de kop van een dolfijn vinden we de meloen die de dolfijn zijn karakteristieke uiterlijk geeft. De meloen is een bollend orgaan dat enigszins over de bovenkaak heen uitpuilt. De meloen dient voor echolocatie en werkt als een actieve sonar. De meloen intensiveert de sonar, geproduceerd door de fonische lippen hoog in de luchtpijp nabij het spuitgat. De trillingen van het fonische lippenmembraan wordt door het weefsel in de meloen omgezet in geluid. Deze fonische lippen produceren een hoog-frequent klikgeluid, ook wel kliks genoemd, de frequentie is zo hoog dat het menselijk oor de klikgeluiden niet kan waarnemen. Wanneer een dolfijn een prooi nadert en de geluidsgolven van de kliks worden weerkaatst door de prooi, zal de dolfijn de echo van zijn klik waarnemen middels de onderkaak hierin bevinden zich holtes welke zijn gevuld met vet en de trillingen van een echo doorgeven aan het binnenoor waarna de dolfijn zijn prooi kan lokaliseren.

Enkele soorten zoals de tuimelaar hebben een gekromde bek waardoor deze een glimlach lijkt te vormen, deze vorm heeft echter niets te maken met de gemoedstoestand van de dolfijn. De bek van een dolfijn kan wel tweehonderdvijftig tanden herbergen. Wetenschappers denken dat de tanden ook een functie hebben in het opvangen van kliks; deze zouden zo zijn gerangschikt dat ze dienst doen als een antenne.

Dolfijnen ademen door het spuitgat, deze is net boven de meloen op de kop gesitueerd en wordt afgesloten door een krachtige klep die reflectorisch wordt geopend voor het in- en uitademen wanneer een dolfijn boven water komt. Het spuitgat is een geëvolueerde neus die in de loop van de evolutie van de snuit is verdwenen en is verplaatst boven op de kop van het dier.

De geslachtsorganen zijn gelokaliseerd aan de onderzijde van het lichaam. Mannetjes hebben twee gleuven, de bovenste voor het intern herbergen van de penis en de onderste voor de anus. Vrouwtjes hebben slechts één gleuf waarin zowel de vagina als de anus in uitmonden, aan beide zijden van deze genitale gleuf bevinden zich twee kleine kloven met daarin tepels verborgen; deze kloven behoren niet exclusief toe aan de vrouwtjes dolfijnen, ze komen ook voor bij sommige mannetjes.

Zintuigen
De meeste dolfijnen hebben zowel onder als boven water een scherp zicht en hun gehoor is vergeleken met dat van de mens vele malen beter. Dolfijnen nemen geluidsfrequenties waar van 75 Hz tot 150.000 Hz; ter vergelijking een mens neemt geluidsfrequenties waar van 20 Hz tot 20.000 Hz. Hoewel dolfijnen een kleine ooropening hebben aan beide zijden van hun kop neemt men aan dat geluiden onder water ook, zo niet enkel, door de onderkaak worden opgevangen en worden doorgegeven aan het binnenoor middels een met vet gevulde holte in de onderkaak. Wetenschappers vermoeden dat de tanden van een dolfijn zo zijn gerangschikt dat ze werken als een antenne. Zo is een dolfijn in staat om de echo van hun kliks te kunnen interpreteren waardoor de lokalisering van de prooi wordt vergemakkelijkt. Omdat oorlogsschepen ook sonar gebruiken (die veel krachtiger is), krijgen dolfijnen inwendige bloedingen aan hun oren en proberen ze zo snel mogelijk weg te komen, waarbij ze soms stranden.

De tastzin van een dolfijn is eveneens zeer goed ontwikkeld met vrije zenuwuiteinden dicht op elkaar gepakt in de huid, vooral rond de snuit, op de rugvin en de genitale gleuven is de tastzin van een dolfijn zeer perceptief.

Dolfijnen hebben geen geurzenuw, daarom wordt aangenomen dat dolfijnen geen reukzin hebben. Toch hebben dolfijnen smaakzin en hebben voorkeur voor bepaalde soorten vis. Omdat dolfijnen de meeste tijd onder water doorbrengen denkt men dat het proeven van water voor de dolfijn een manier is om het ontbreken van reukzin te compenseren.

Soorten
De bekendste soorten zijn de orka (Orcinus orca), de Tuimelaar (Tursiops truncatus) en de Gewone dolfijn (Delphinus delphis). Enkele andere tandwalvissen die "dolfijn" worden genoemd, bijvoorbeeld rivierdolfijnen zoals de Orinocodolfijn (Inia geoffrensis) en de Chinese vlagdolfijn (Lipotes vexillifer), behoren niet tot de familie.

De familie omvat de volgende geslachten en soorten:

Familie Delphinidae:
Geslacht †Australodelphis
†Australodelphis mirus
Geslacht Cephalorhynchus:
Kortsnuitdolfijn (Cephalorhynchus commersonii)
Witbuikige dolfijn (Cephalorhynchus eutropia)
Heavisidedolfijn (Cephalorhynchus heavisidii)
Hectordolfijn (Cephalorhynchus hectori)
Geslacht Delphinus:
Kaapse dolfijn (Delphinus capensis)
Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
Geslacht Feresa:
Dwerggriend (Feresa attenuata)
Geslacht Globicephala:
Indische griend (Globicephala macrorhynchus)
Griend (Globicephala melas)
Geslacht Grampus:
Gramper (Grampus griseus)
Geslacht Lagenodelphis:
Sarawakdolfijn (Lagenodelphis hosei)
Geslacht Lagenorhynchus:
Witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus)
Witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris)
Dolfijn van Peale (Lagenorhynchus australis)
Zandloperdolfijn (Lagenorhynchus cruciger)
Witgestreepte dolfijn (Lagenorhynchus obliquidens)
Donkergestreepte dolfijn (Lagenorhynchus obscurus)
Geslacht Lissodelphis:
Noordelijke gladde dolfijn (Lissodelphis borealis)
Zuidelijke gladde dolfijn (Lissodelphis peronii)
Geslacht Orcaella:
Irrawaddydolfijn (Orcaella brevirostris)
Orcaella heinsohni
Geslacht Orcinus:
Orka (Orcinus orca)
†Geslacht Platalearostrum
†Hoekmans stompsnuitdolfijn (Platalearostrum hoekmani)
Geslacht Peponocephala:
Witlipdolfijn (Peponocephala electra)
Geslacht Pseudorca:
Zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens)
Geslacht Sotalia:
Tucuxi (Sotalia fluviatilis)
Sotalia guianensis
Geslacht Sousa:
Chinese witte dolfijn (Sousa chinensis) (of "Roze dolfijnen")
Kameroendolfijn (Sousa teuszii)
Geslacht Stenella:
Slanke dolfijn (Stenella attenuata)
Clymenedolfijn (Stenella clymene)
Gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba)
Atlantische vlekdolfijn (Stenella frontalis)
Langsnuitdolfijn (Stenella longirostris)
Geslacht Steno:
Snaveldolfijn (Steno bredanensis)
Geslacht Tursiops:
Langbektuimelaar (Tursiops aduncus)
Tuimelaar (Tursiops truncatus)

Actualiteit
2007 is het (Internationaal) Jaar van de Dolfijn
Het jaar 2007 is door de Verenigde Naties en het 'United Nations Environment Programme' (UNEP) uitgeroepen tot (Internationaal) Jaar van de Dolfijn op voorstel van en ondersteund door diverse conventies en organisaties.
Op 17 september 2006 heeft H.S.H. Prins Albert II van Monaco de aankondiging gedaan, hij is ook internationaal beschermheer geworden van dit zo geheten themajaar.
Op initiatief van NatureNet Europe is een Nationaal Comité Jaar van de Dolfijn voor Nederland ingesteld. Het Comité bevordert de viering van het (Internationaal) Jaar van de Dolfijn 2007 in Nederland. Voorzitter is drs. W.T. (Wim) van Gelder, Kustvereniging (EUCC) / NatureNet Europe en Commissaris van de Koningin (CDA) in de Provincie Zeeland.

Source: Wikipedia
Last edited by Joachim on Sat Nov 27, 2010 10:31 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Timmy
Posts: 844

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#3 » Sat Nov 27, 2010 4:09 pm

Woar is da feesje?

User avatar
djgl3nn
WOZ
Posts: 1938

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#4 » Sat Nov 27, 2010 4:14 pm

nog 240 :p ( nu 239 :o )
WINAK Schacht 2009-2010
WINAK Sport 2010-2011
WINAK Mentor Informatica 2011-2012
WINAK Ouwe Zak 2012-...

UA Sportraad Webmaster 2012-...

User avatar
Math Wolf
Posts: 4053
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#5 » Sat Nov 27, 2010 4:56 pm

@ Joachim, als ge iets letterlijk van Wikipedia kopieert, moet ge dat wel vermelden! Het is niet omdat het vrij beschikbaar is, dat het ook vrij gekopieerd mag worden zonder bronvermelding!

(normaal is dat iets in de trend van published under GNU free public licence ofzo, geloof ik)
2014: Jan16, Feb15, Mar16, Apr15, May14, Jun13, Jul12, Aug10, Sep9, Oct8, Nov6, Dec6
2015: Jan5, Feb5, Mar5, Apr4, May4, Jun2, Jul2, Jul31, Aug29, Sep28, Oct27, Nov25, Dec25

User avatar
Tom
Posts: 602

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#6 » Sat Nov 27, 2010 5:13 pm

Raptor may also refer to:

Raptor bird, a naturalist term for a bird of prey
Informal name for species in the Velociraptor genus of dinosaurs, or members of the family Dromaeosauridae in general
Denel Raptor, a series of South African Air Force precision guided glide weapons
VMMT-204, the MV-22 Osprey training squadron of the United States Marine Corps known by the nickname "The Raptors"
F-22 Raptor, a United States Air Force stealth fighter airplane
WD Raptor, a high-performance hard disk drive from Western Digital
RAPTOR (software) provides 3D protein structure prediction for drug discovery researchers
Raptor, an RDF parser and serializer from the Redland RDF Application Framework
Raptor code, a rateless erasure code with linear-time encoding and decoding
Raptor, the name of early versions of the Gecko Layout Engine
Raptor (rocket stage), a LOX/LH2 powered rocket upper stage being developed by SpaceX
Raptor Technology, Inc., a Houston, Texas based Enron spin-off now enlisting the assistance of public school employees to collect and store parents' vital information, photographs, and signatures.
Cagiva Raptor, a motorbike
Roboraptor, a robotic dinosaur
RAPTOR reconnaissance pod carried by RAF Tornados
Raptor 660, an ATV 4-wheel motorcycle produced by Yamaha
Raptor, an R/C Helicopter manufactured by Thunder Tiger
2010 F-150 SVT Raptor, a special, high-powered pickup truck designed by Ford Motor Company's Special Vehicles Team to compete in the Baja 1000 off-road race
Raptor Class, a design of car ferry used by Red Funnel to cross the Solent
Toronto Raptors, the only NBA basketball team in Canada
Ogden Raptors, an American professional baseball team playing in the Pioneer League
Raptor (roller coaster), a roller coaster at the Cedar Point amusement park in Sandusky, Ohio
Raptor convention, a contract bridge convention
Raptor, an electric guitar produced by Peavey Guitars
Scarlet Raptors, the team name for athletics at Rutgers University-Camden
Raptor (Battlestar Galactica), a military spacecraft in the Battlestar Galactica universe
Raptor (comics), a Marvel Comics superhero from the MC2 universe
Raptor, a 2001 made-for-television horror film
Raptor (Marvel Comics), alter-ego of Gary Wilton Jr. and a Marvel Comics superhero
Raptor: Call of the Shadows, a computer game
Raptor heavy fighter, a starfighter in the Wing Commander universe
Raptors, a chapter of the Space Marines in Warhammer 40,000 universe
Lord Raptor, a character from the Darkstalkers series of fighting games
Raptor, a fictional nickname for a dinosaur resembling a Velociraptor in the Jurassic Park book and film series, or, more generally, for a dromeosaurid (not used scientifically)
Raptor (G.I. Joe), a fictional character from G.I. Joe: A Real American Hero
Raptor, one of the Unreal Tournament 2004 Vehicles (and 2007) as well as a vehicle in Unreal II eXpanded MultiPlayer
Raptor (novel) written by Gary Jennings
Raptor, the most common type of enemy Orbital Frame in the Zone of the Enders video game series
Raptor, a member of a group of genetically engineered commandos from Earth's future in the comic book story XTNCT
Raptor, a Gria Job from Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift
Raptus (the Latin word for "seizure"), and the many related concepts in crime, medicine, and religion
Raptio, the abduction of women for marriage or sexual slavery

Source: Wikipedia, slightly adjusted.

User avatar
Math Wolf
Posts: 4053
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#7 » Sat Nov 27, 2010 5:21 pm

Tom wrote:Toronto Raptors, the only NBA basketball team in Canada
Geef mij maar de Oklahoma City Thunder of the Phoenix Suns!

Veel teams in de NBA zijn trouwens naar dieren genoemd, maar dit is het enige uitgestorven dier zover ik weet.

Anderen zijn: Bobcats, Timberwolves, Hawks, Hornets, Bulls, Grizzlies, Bucks.
2014: Jan16, Feb15, Mar16, Apr15, May14, Jun13, Jul12, Aug10, Sep9, Oct8, Nov6, Dec6
2015: Jan5, Feb5, Mar5, Apr4, May4, Jun2, Jul2, Jul31, Aug29, Sep28, Oct27, Nov25, Dec25

User avatar
NecRock
WOZ
Posts: 2481

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#8 » Sat Nov 27, 2010 5:22 pm

TL;DR

User avatar
Nynek
WOZ
Posts: 1160
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#9 » Sat Nov 27, 2010 5:30 pm

208!

User avatar
NecRock
WOZ
Posts: 2481

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#10 » Sat Nov 27, 2010 5:41 pm

7734 - HELL

(7 7 3+4) - (1 1 1)

Do gletam live!

User avatar
Tom
Posts: 602

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#11 » Sat Nov 27, 2010 5:44 pm

Image
Bron: Juf Irene

User avatar
Math Wolf
Posts: 4053
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#12 » Sat Nov 27, 2010 5:49 pm

Tom wrote:"Noem de kleuren"
Die vind ik eigenlijk wel interessant!
2014: Jan16, Feb15, Mar16, Apr15, May14, Jun13, Jul12, Aug10, Sep9, Oct8, Nov6, Dec6
2015: Jan5, Feb5, Mar5, Apr4, May4, Jun2, Jul2, Jul31, Aug29, Sep28, Oct27, Nov25, Dec25

User avatar
djgl3nn
WOZ
Posts: 1938

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#13 » Sat Nov 27, 2010 6:01 pm

Math Wolf wrote:
Tom wrote:"Noem de kleuren"
Die vind ik eigenlijk wel interessant!
njah is fun, maar na wat oefenen zeer makkelijk te omzeilen :D
WINAK Schacht 2009-2010
WINAK Sport 2010-2011
WINAK Mentor Informatica 2011-2012
WINAK Ouwe Zak 2012-...

UA Sportraad Webmaster 2012-...

User avatar
Robbe
WOZ
Posts: 2161
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#14 » Sat Nov 27, 2010 7:03 pm

Ein Tirooooooler...
"I'm not afraid of falling, I'm afraid of landing" -- Sam
How To Ask Questions The Smart Way

Zingen? UKA-n dat ook!

User avatar
Robbe
WOZ
Posts: 2161
Contact:

Re: Het "zo halen we algemeen wel in" topic

Post#15 » Sat Nov 27, 2010 7:04 pm

wooooolten jaaaaaaaagen...
"I'm not afraid of falling, I'm afraid of landing" -- Sam
How To Ask Questions The Smart Way

Zingen? UKA-n dat ook!

Return to “Spam-Whores”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 102 guests