ACM student chapter

De meer studentikoze onderwerpen komen hier te staan.
Exhange students: Present yourself!

Moderator: Praesidium

User avatar
Foundation
Posts: 622

ACM student chapter

Post#1 » Sat Jun 12, 2010 3:26 am

Aan alle informatici:

Ik speel met het idee om een ACM student chapter op te richten in Antwerpen zodra ik terug ben. Ik ben regelmatig op activiteiten van Stanford ACM ( http://stanfordacm.com/ ) geweest, heb mij daar altijd goed geamuseerd en ik denk dat het de moeite kan zijn om daar wat inspiratie uit te halen. Ik laat dit open for comments, maar hier is ongeveer mijn gedacht:

- ACM:
De Association for Computing Machinery is de oudste professionele organisatie voor informatici, organiseert jaarlijks talloze congressen (oa Siggraph), brengt magazines uit (Communications en vele andere, ook terug te vinden in de UA bib), en reikt de Turing awards uit. Student chapters organiseren op eigen houtje activiteiten die de link met de bedrijfswereld versterken, en de persoonlijke professionele ontwikkeling bevorderen. Dat kan gaan van het lezingen of het zelf geven van korte presentaties, tot deelnemen als team aan competities, bedrijfsbezoeken, debatten (vi vs. emacs!), de nodige geek cultuur voeden ... ik wil het luchtig houden, het is niet de bedoeling dat het een doctoraats-seminarie wordt.

- WAAR:
Met het oog op associatievorming, en ook omdat de UA relatief klein is in vergelijking met andere universiteiten, zou ik het willen opentrekken naar de associatie en ook de toegepaste informatica erin betrekken, voor zover ze daar interesse zouden hebben. Ik moet vooral genoeg volk bijeen krijgen om van start te kunnen gaan.

- WIE:
Voor het oprichten van een chapter moet een vaste structuur op poten worden gezet: een voorzitter, ondervoorzitter en secretaris moeten alledrie Student Member van ACM zijn (ik ben dat al jaren en vermoedelijk ben ik niet de enige). Er moeten ook nog 10 "officers" zijn die bereid zijn actief mee te helpen met de organisatie - houdt alvast een een- of tweewekelijkse korte vergadering in, maar ACM lidmaatschap is niet vereist. Daarbovenop is er een professor nodig die Professional Member is en die garant wil staan voor het geheel.

- WANNEER:
Het zou goed zijn komend academiejaar te kunnen starten en eens te zien waar we kunnen geraken als iedereen die meewerkt zijn contacten en netwerken eens uitpluist naar interessante sprekers of bedrijven om te bezoeken. Financies zullen iets moeilijker zijn, en zullen voor het grootste deel van bedrijfssponsoring moeten komen. Maar voordat ik daar mijn kop over breek wil ik eerst mijn licht bij jullie opsteken.

- WAT:
* Het concept van de TechTalks wil ik graag overnemen. Ongetwijfeld heeft iedereen zijn favoriete editor/IDE/programmeertaal en kan die daar een paar tips en trucs in delen met de rest van ons. Of zijn er mensen met hobbyprojecten of geëngageerd in open-source projecten die ze kunnen/willen presenteren met de rest. Kort, bondig, demo, goeie oefening, en als het even kan pizza.
* Sprekers uit het bedrijfsleven komen VEEL te weinig over de vloer bij ons. Buiten de sponsors van WINAK misschien, maar er zijn veel meer bedrijven dan dat. Het is altijd verbazingwekkend wie je kan krijgen als je de moeite doet het na te gaan: we proberen bvb de topman van een Larian Studios te strikken, of de projectleider van FedICT, ...
* We proberen ons binnen te praten bij Google/Microsoft/IBM Belgium, de kantoren van Oracle staan in Zaventem, ... er zijn mogelijkheden genoeg voor bedrijfsbezoeken.
* Workshops, howto's, tutorials... iedereen kan er wel een geven over een bepaald onderwerp, of iets dat niet in de normale les aan bod komt. Of: proffen uit andere richtingen kunnen een soort introductieles geven. Een paar weken terug hoorde ik een fascinerende talk over game theory van een prof uit de management school, een onderwerp waar ik niks van kende.
* Een paar dagen terug in het nieuws, iets over "girl geek dinners". Nooit van gehoord, maar maakt ongetwijfeld een interessante presentatie. En ook m00t, Randall Munroe, etc reizen rond en komen misschien wel eens in België terecht. IT-cultuur aan bod laten komen, zijnde: de mensen die ook op ROFLcon en PAX over de vloer komen wat in het oog houden, en uitnodigen als ze ons land passeren.
* Deelname aan competities, programmeerwedstrijden... gebeurt haast nooit op dit moment (ik kan mij denk ik 1 nieuwsbericht herinneren afgelopen jaar).

En uiteraard is het de bedoeling om samen te werken met WINAK waar het kan, en dingen die WINAK beter doet ook aan WINAK over te laten. Ik ga echt geen moeite steken in een aparte LAN-party bvb (ik wil die van WINAK uiteraard ondersteunen). Met ACM gaat het mij hier meer om de professionele kant. Ik vind dat de UA er niet veel aandacht aan besteedt, ik denk dat het ook niet een kerntaak is van WINAK gezien de wiskunde en fysica bij dit soort evenementen moeilijker te betrekken zijn. Natuurlijk worden alle events wel toegankelijk voor iedereen.


Tot daar wat in mijn hoofd zit, uw twee centen worden erg geapprecieerd :)

User avatar
Manfr3d
Posts: 1997
Contact:

Post#2 » Sat Jun 12, 2010 9:37 am

Awesome idee, let's spread the word!
I would love to change the world, but they won't give me the source code

WINAK Schacht 2009-2010
ASK-Stuwer Snelkrant 2010-2011
KdG-Student 2011-2014
Castrum Cantor 2012-2013
Castrum Schachtenmeester 2013-2014
Castrum Quaestor 2014-2015
Castrum Praeses 2015-2016

User avatar
Quitta
WOZ
Posts: 579

Post#3 » Sat Jun 12, 2010 12:39 pm

klinkt inderdaad goed, count me in
WINAK Schacht 2009-2010
WINAK V.U. 2010-2011
WINAK Scriptor 2011-2012
WINAK Zedenmeester 2011-2012
WINAK Ouwe Zak 2012-...

User avatar
Fristi
WOZ
Posts: 4565

Post#4 » Sun Jun 13, 2010 7:04 pm

I'm in
Fristi Ad Infinitum

WINAK WOZ 2013 - ...
WINAK Magister Fristi 2012-2013
WINAK Feest 2011-2012
WINAK Schachtentemmer 2010-2011
WINAK Scriptor 2008-2009 | 2009-2010

User avatar
Karel
WOZ
Posts: 497

Post#5 » Mon Jun 14, 2010 10:45 am

Ik wil me er niet direct voor engageren als organisator, maar ik wil wel met veel plezier talks geven over Matlab of bepaalde delen van C++. Ik beschouw mezelf daar ondertussen toch wel als expert in :).

Dus ik steun het idee volledig!

User avatar
Fristi
WOZ
Posts: 4565

Post#6 » Mon Jun 14, 2010 10:56 am

bij mij het tegenovergestelde, ik wil mee organiseren, maar heb nog veel te leren :P
Fristi Ad Infinitum

WINAK WOZ 2013 - ...
WINAK Magister Fristi 2012-2013
WINAK Feest 2011-2012
WINAK Schachtentemmer 2010-2011
WINAK Scriptor 2008-2009 | 2009-2010

User avatar
Karel
WOZ
Posts: 497

Post#7 » Mon Jun 14, 2010 11:21 am

Nog een tip:

We kunnen mee meedoen aan de global game jam, of andere game jams:
http://www.globalgamejam.org/

Concept is dat mensen van een bepaalde regio samenkomen, in een weekend een spel ontwerpen, schrijven en programmeren en het dan insturen voor een wereldwijde competitie, waar soms een mooie prijs aan vast hangt. Teams bestaan dikwijls uit willekeurige mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen.

User avatar
slimmy
Prosenior
Posts: 3130
Contact:

Post#8 » Mon Jun 14, 2010 6:23 pm

Awesooome :)

User avatar
Chrizzle
WOZ
Posts: 449

Post#9 » Tue Jun 15, 2010 3:18 pm

Ik ben Student Member van ACM en ik zou heel graag mee helpen om dit te organiseren.

Beasty
Prosenior
Posts: 66
Contact:

Post#10 » Wed Jun 16, 2010 3:29 pm

Ik vermoed dat computing zo breed mag worden geinterpreteerd dat eveneens beleidsinformatie, elektronica, toegepaste wiskunde etc. daar onder kan vallen voor zover de onderwerpen er natuurlijk bij aansluiten ?

Dus misschien naast de richting informatica en toegepaste informatica kan men altijd overwegen om eveneens de studenten van elektronica-ict (richting binnen industrieel ingenieur) en beleidsinformatica (richting binnen handelsingenieur) er bij te betrekken.

Ik had ooit eens een document gelezen (van ACM of IEEE) waar `computing' werd uitgesplitst in 5 hoofdrichtingen:

- computer science
- computer engineering
- software engineering
- information technology
- information systems

Deze komen respectievelijk min of meer overeen met onze lokale richtingen onder de benamingen:

- lic/master informatica (= computer science)
- ing/master elektronica-ict (= computer engineering)
- software engineering valt bij ons in eerste plaats onder lic/master informatica zolang men daar geen aparte master van maakt zoals aan sommige Amerikaanse universiteiten (in plaats van formeel een specialisatie binnen `computer science')
- bachelor toegepaste informatica (meest correct vertaling van toegepaste informatica in de context van een professionele bachelor die ik ken is immers `applied information technology')
- beleidsinformatica (kwam het meest van al overeen met wat er werd opgesomd onder `information systems')

Dus lijkt het me niet gek dat we die andere richtingen binnen de associatie Antwerpen ook beschouwen onder `computing'.

Pieter Belmans
Posts: 593
Contact:

Post#11 » Wed Jun 16, 2010 5:00 pm

En vergeet wiskunde niet. Alle takken van de wiskunde krijgen tegenwoordig een computationele variant.

User avatar
Joke
WOZ
Posts: 972

Post#12 » Wed Jun 16, 2010 8:44 pm

Pieter Belmans wrote:En vergeet wiskunde niet. Alle takken van de wiskunde krijgen tegenwoordig een computationele variant.
wow wow wow niet overdrijven hier :wink:
"There are 10 types of people in the world... those who understand binary and those who don't."

Pieter Belmans
Posts: 593
Contact:

Post#13 » Wed Jun 16, 2010 9:24 pm

Sinds ik computational topology ben tegengekomen acht ik alles voor mogelijk ;).

Beasty
Prosenior
Posts: 66
Contact:

Post#14 » Thu Jun 17, 2010 12:10 am

Waarom men inderdaad naast die 5 richtingen geen melding maakt van `mathematical engineering' of `computational science' weet ik niet, want da's duidelijk complementair en ook heel erg `computing'.

Ik had sowieso het gevoel dat er nog iets ontbrak :) (hoewel het natuurlijk voor een stukje onder `computer science' kan vallen, maar toch)

User avatar
Foundation
Posts: 622

Post#15 » Thu Jun 17, 2010 2:28 am

Schijnt me dat er we op die manier wel van start kunnen gaan...

Ik zal halverwege juli een mail rondsturen binnen het departement WisInf, en bij uitbreiding de HI beleidsinformatica en de hogescholen met ICT-opleidingen.

Tentative date voor een eerste verkennende vergadering is dan pakweg maandag 16 augustus, 's avonds in de G op Middelheim lijkt me het gemakkelijkst.

Daar moet vooral de oprichting en de praktische kant van zaken aan bod komen: wie doet wat, hoe krijgen we lokalen, hoe werken we samen met dept WisInf en WINAK, hoe of wat met sponsoring, misschien al een brainstorm rond activiteiten voor eerste semester, opzetten van mailinglist voor communicatie, en een kalender voor volgende vergaderingen.

Return to “Algemeen”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 66 guests