Studiekeuze

Examenroosters, algemene discussies, ...

Moderator: Praesidium

Verheyen
Posts: 5

Studiekeuze

Post#1 » Wed Aug 06, 2008 8:37 pm

Hallo,

Ik ben een student die net is afgestudeerd aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen (ASO) met als eindrichting ECONOMIE-WISKUNDE(6u).

Nu zit ik met een zwaar dilemma want ik kan nog steeds geen keuze maken tussen bachelor TEW (Toegepaste Economische Wetenschappen: bedrijfskunde) of bachelor informatica. Ik wil sowieso gaan studeren in KU Leuven.

Ik heb een stevig basispakket wiskunde gekregen en een redelijke basis economie dus welke richting ik ook ga doen, volgens mij heb ik wel de nodige basiskennis om eraan te beginnen.

Mijn eerste keuze was om informatica te gaan studeren omdat ik hier al sinds mijn 12de mee bezig ben (als HOBBY, nooit echt informatica gehad op school) en misschien zelfs een beetje door gepassioneerd. Maar zoals bij elke passie bestaat er de mogelijkheid dat deze grote vlam weer snel kan doven en daar heb ik schrik voor.

In begin vond ik het allemaal zeer leuk en misschien nu nog steeds maar er knelt iets en ik weet niet wat. Ik heb wat geprogrammeerd, enkele websites en zelfs vrij bekende internetspelletjes gehad welke ik heb verkocht wegens gebrek aan tijd. Ik heb ook al ervaringen gehoord van vrienden die informatica gingen studeren en waar het dik tegenviel. Allemaal vrij theoretisch (wat normaal is voor een universitaire richting maar bon) en saai.

Maar voor de richting zelf heb ik niet zoveel schrik, het is vooral later de job/functie die ik ga uitoefenen. Bij informatica heb ik het gevoel dat ik op mijn 50ste nog steeds aan het programmeren ben of andere UITVOERENDE taken en 24/7 voor een computer zit. Bij TEW heb ik eerder het gevoel dat ik op mijn 50ste een manager zal zijn of een andere hoge LEIDINGGEVENDE functie. Uiteraard weet ik dat informatici ook leidinggevende functie's kunnen hebben zoals project managers maar ik heb het gevoel dat dit aanbod veel kleinder (te klein?) is dan bij TEW.

Ik weet niet of jullie hier informatie over kunnen geven? Ik heb al veel informatie opgezocht, ook bij de universiteit zelf maar deze geven meer reclame dan wat anders, elke richting prijst hun richting aan. Tevens geven ze niet zoveel uitleg over de beroepsuitwegen.

Trouwens mijn interesses hebben misschien een licht voordeel voor informatica zoals hierboven al vermeld maar mijn economische interesses zijn zeker ook niet klein. Momenteel heb ik zelfs een beter gevoel bij TEW omdat ik me beter kan indenken/inbeelden waar ik over 30 jaar zal staan.

Tevens wil ik ook nog vragen of de wiskunde moeilijk is bij de bachelor informatica? Ik heb gehoord dat deze vroeger zeer moeilijk en abstract was maar dat dit nu al pakken beter is dankzij de hervormingen. In het middelbaar haalde ik altijd zeer goede resultaten, ik was altijd bij de betere wat betreft de wiskunde. En hoe vergelijk je dit met het niveau van TEW? Aangezien ze voor TEW 4u aanraden, wat vele dus beschouwen als peanuts voor mensen die uit 6u komen.

Ik hoop dat er hier mensen rondhangen die hetzelfde probleem als mij hadden of die zich er in herkennen. Hoe kan ik weten wat de beste richting voor mij is? Het lijkt zo simpel maar blijkbaar toch niet. Gewoon gevoel volgen? Maar zelfs dat is vrij moeilijk.

Alvast bedankt!

Pieter Belmans
Posts: 593
Contact:

Post#2 » Wed Aug 06, 2008 8:53 pm

Wat 'n lap tekst :).

Het idee dat je na een studie universitaire informatica op je 50e nog steeds aan het programmeren bent is in elk geval fout. Het zou gek zijn moest je een heel erg theoretische opleiding volgen om daarna in je werkend bestaan plots enkel praktisch programmeerwerk te moeten doen :).

Het is in elk geval theoretisch, te theoretisch voor sommigen. Maar, daardoor heb je veel mogelijkheden om net door te groeien. Universitaire informatici zouden in het bedrijfsleven vooral moeten evolueren naar leidinggevende functies, die zijn er immers net zo hard nodig en je hebt er dan in elk geval de kwalificaties voor :).

Nu maakt het niet uit wat je eigenlijk studeert, slechts 30% (volgens een onderzoek dat ik ooit las, er bestaan ongetwijfeld andere cijfers :)) van de afgestudeerden gaat ook concreet werken in de richting waarin hij/zij gestudeerd heeft. Op dit moment werk ik bij een drukkerij als programmeur en van de 7 mensen die een IT-gerelateerde job doen zijn er 2 licentiaten Germaanse en een master en een bachelor geschiedenis :). Dan nog een master grafische vormgeving, een bachelor toegepaste informatica en mezelf als 1e bac informatica. Zoals je ziet, een gevarieerd gezelschap :P. Het is dus belangrijker wat je wil en wat je wil/kan leren dan wat je echt mee hebt gekregen uit je opleiding in vele gevallen.

Wat bij die vrienden belangrijk is, is waarom het tegenviel. De wiskunde die ze niet geanticipeerd hadden? De soms nogal theoretische benadering van programmeren? Is de studie die ze na hun mislukte informaticaopleiding hebben gedaan wel gelukt? Ik kan ook zeggen dat psychologie een tegenvallende opleiding is omdat ik drie mensen ken die het niks vonden, maar als ze daarna geen andere opleiding met succes hebben gedaan ligt dat eerder aan iets anders denk ik :).


But hey, je gaat naar Leuven, het maakt geen ruk uit wat je daar dan doet want je komt toch niet bij WINAK ;).

Phil
Posts: 100

Post#3 » Wed Aug 06, 2008 8:56 pm

Tis hier wel het forum van een studentenclub uit Antwerpen. (ik weet niet of ge da wist, omda ge zegt da ge in Leuven gaat studeren.. :p)

Maar: je kan de brochure van informatica eens downloaden als je da nog ni gedaan hebt.

http://www.ua.ac.be/custom/ua/studiekie ... 000029.pdf

Ik vind die wel redelijk nuttig. Trouwens, ik denk dat er genoeg leidinggevende functies bestaan voor informatica. Programmeren is trouwens ook leuk! :p

Verheyen
Posts: 5

Post#4 » Wed Aug 06, 2008 9:35 pm

Ja dit had ik al door hoor, staat ook duidelijk in jullie logo. Alleen ik vond het niet zo belangrijk waar ik ga studeren aangezien de richtingen ongeveer gelijk lopen, met verschillende accenten natuurlijk. Maar Leuven is korter voor mij.

En aangezien dit een algemeen (discussie) forum was dacht ik dat ik wel goed zat. Ik wou gewoon wat ervaringen horen van studenten die de bachelor informatica volgen (of dit nu van Antwerpen of Leuven is maakt vrij weinig uit). Mijn vraag is ook meer waar informatici die een universitaire opleiding (bachelor informatica) hebben gehad uiteindelijk terecht komen als ze 40+ zijn. Programmeren is zeker leuk, in begin zal dat 90% van mijn tijd in beslag nemen. Maar als ik 40+ ben wil ik niet meer fulltime programmeren maar wil ik meer projecten beheren/managen en mijn ervaring delen met anderen. Het project uitwerken en leiding geven over anderen dat is waar ik naartoe wil.

Maar goed, als het ongewenst is of ik zit hier verkeerd, mijn excuses. :D

PS: Bedankt voor de snelle reactie's, precies een vrij actief clubke.

User avatar
Robbe
WOZ
Posts: 2161
Contact:

Post#5 » Wed Aug 06, 2008 9:41 pm

Verheyen wrote:PS: Bedankt voor de snelle reactie's, precies een vrij actief clubke.
inderdaad :) tweede zit helpt ook wel natuurlijk :P
"I'm not afraid of falling, I'm afraid of landing" -- Sam
How To Ask Questions The Smart Way

Zingen? UKA-n dat ook!

Pieter Belmans
Posts: 593
Contact:

Post#6 » Thu Aug 07, 2008 8:12 am

Het idee dat je altijd zal blijven programmeren is echt niet juist :). Kijk maar naar de afstudeerrichtingen in Antwerpen: Databases, Software engineering, Computernetwerken en gedistribueerde systemen, Computationele informatica. Zie jij een afstudeerrichting waarin concreet programmeren de overhand lijkt te hebben? Mijn collega van de hogeschool daarentegen haar afstudeerrichting heet Applicatie- en webdevelopment (if I remember correctly), dat is praktisch :).

Je zal geen 40+ zijn vooraleer je uit die programmeursrol bent, als je er al ooit echt in zal gezeten hebben van zodra je de universiteit hebt verlaten.


Robbe: speak for yourself ;).

User avatar
Lesly
Posts: 343

Post#7 » Thu Aug 07, 2008 12:13 pm

eerste keus is meestal de best :P

Verheyen
Posts: 5

Post#8 » Thu Aug 07, 2008 7:52 pm

Eerste keuze was burgelijk ingenieur omdat iedereen me dat aanraadde (omdat ik blijkbaar een wiskundeknobbel heb) en omdat je daar nog alle richtingen mee uitkunt. Maar daar ben ik uiteindelijk van afgezien omdat er teveel vakken bijzitten die ik niet graag doe, uiteindelijk zou ik het misschien kunnen halen mits heel wat discipline maar ik ben er gewoon zeker van dat ik die discipline/motivatie niet ga kunnen opbrengen. Trouwens vat het niet verkeerd op, ik ben bereid (hard) te studeren, maar niet voor een richting waar ik 50% van de vakken haat. Economie, Informatica en Wiskunde zijn vakken die ik wel graag doe. Vakken zoals Thermodynamica liggen me niet echt (denk ik).

User avatar
PieterK
Posts: 118

Post#9 » Thu Aug 07, 2008 8:17 pm

Zoals Pieter Belmans al heeft aangehaald: het idee dat je op je 50e nog fulltime zit te programmeren is volgens mij fout. (Informatici van de hogeschool daarentegen misschien wel...) Universitaire informatici worden opgeleid om later een leidinggevende functie te vervullen.
Waarom zou je trouwens moeten kiezen? Je kan Informatica doen en daarna eventueel, als je nog zin hebt, een ManaMa doen (master na master opleiding).
Deze nemen meestal 1 jaar extra in beslag. Meer info: http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=.MANAMA&n=61021

Het idee om misschien nog 1 jaar extra te studeren klinkt nu misschien absurd, maar je weet nooit hoe je daar over 5 jaar over denkt.

Anyway, wat je ook mag beslissen: veel success ermee! :)

User avatar
Fristi
WOZ
Posts: 4565

Post#10 » Thu Aug 07, 2008 8:24 pm

Of gwn doorstormen naar Burgie (specialisatie Comp Science dan), naargelang hoe en waar ook maar 1 jaar, soms 2.

In antwerpen is de kans ook wel vrij groot dat als ge wa degelijke punten haalt dat ge kunt doktoreren (As far as i know), maarja, ge gaat naar leuen dus :D
Fristi Ad Infinitum

WINAK WOZ 2013 - ...
WINAK Magister Fristi 2012-2013
WINAK Feest 2011-2012
WINAK Schachtentemmer 2010-2011
WINAK Scriptor 2008-2009 | 2009-2010

Verheyen
Posts: 5

Post#11 » Thu Aug 07, 2008 11:40 pm

Ja dat was ik van plan als ik informatica ging volgen.

3 jarige bachelor informatica
2 jarige master ingenieurswetenschap.: computer wetenschap.

Dan heb ik toch nog de ingenieurstitel, hoewel ik het daar niet voor doe. (wel leuk bonusje) :)

amy
WOZ
Posts: 483

Post#12 » Fri Aug 08, 2008 1:38 pm

mmm... ik meen iemand te kennen die doctor is in de chemie, ok het is geen informatica maar toch, en deze houdt zich nu bezig met octrooien en dergelijke voor een groot farmaceutisch bedrijf. Hij heeft dus een leidinggevende functie. Vaak zoeken bedrijven voor leidinggevende functies wel mensen die weten wat ze verkopen of aanbieden. Ik neem aan dat dat ook geldt voor de ICT wereld. Ik kan me niet voorstellen dat een ICT bedrijf een master communicatiewetenschappen of zo als teamleider kiest over een team programmeurs...
En vergeet ook niet dat je voor elke universitaire studie enorm veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline moet hebben, ookal heb je bijvoorbeeld een wiskundeknobbel. Ik ken persoonlijk niemand die een universitaire studie doet en voldoende goede punten haalt zonder er veel voor te werken, ookal ben je heel wiskundig... Kwil je dat alleen maar meegeven zodat je niet voor verrassingen komt te staan na de eerste semester...

amy
WOZ
Posts: 483

Post#13 » Fri Aug 08, 2008 1:42 pm

En inderdaad, in Antwerpen kan je volgens mij inderdaad wel vrij "snel" dokteren. Ik bedoel hiermee dat je niet noodzakelijk grootste onderscheiding moet hebben om een beurs te krijgen...
Hoe dat dat allemaal werkt in Leuven weet ik niet. Misschien inderdaad maar eens WINA (dat is volgens mij studentenclub vo informatica in Leuven, correct me if I'm wrong) opzoeken en daar op het forum info vragen?

Beasty
Prosenior
Posts: 66
Contact:

Post#14 » Fri Aug 08, 2008 2:34 pm

Je kan aan de UGent de Bachelor Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen doen, de ene helft is dan informatica (met iets meer nadruk op hardware en telecom) en de andere helft is wiskunde + natuurwetenschappen (waarbij wiskunde wel sterk overheerst). Daarna kan je aansluitend aan de UGent de Master Ingenieurswetenschappen: Bedrijfskundige Systeemtechnieken doen. (die sluit nl. aan op alle Bachelors Ingenieurswetenschappen)

Samengevat heb je dan eerst 1,5 jaar wiskunde + natuurwetenschappen, dan 1,5 informatica (met iets technischer accent) en dan 2 jaar (technische) bedrijfskunde.

Op die manier combineer je wiskunde, informatica en bedrijfskunde op hoog niveau en met technische inslag.

Natuurlijk zal je dan wel die natuurwetenschappen erbij moeten nemen, maar dat waren maar 6 a 7 vakken en na recente hervormingen zelfs minder. Da's peanuts op een traject van 5 jaar. (natuurkunde I en II, scheikunde, afgeslankte versie van mechanica, materiaalkunde)

Beasty
Prosenior
Posts: 66
Contact:

Post#15 » Fri Aug 08, 2008 2:42 pm

De meesten geraken teleurgesteld in de universitaire opleiding informatica omdat ze die louter zijn gaan doen vanuit het romantische beeld van beetje prutsen met pc-hardware, websites en programmaatjes schrijven, of zelfs dat het een 5-jarige beroepsopleiding tot programmeur zou zijn. (om maar te zwijgen van het niveau dat toch net iets hoger ligt dan ze hadden verwacht, aankonden of de moeite die ze er voor over hebben)

Ze is dat nu eenmaal niet en heeft eigenlijk eerder iets van de hard- en droogheid van een opleiding wiskunde of fysica, maar da's daarom niet saai, da's gewoon een kwestie van waar uw interesses liggen.

Ik persoonlijk vind wiskunde interessanter dan pc's assembleren, (om nu maar iets te zeggen) maar over de gehele bevolking bekeken zal de mening eerder anders uitdraaien, maar over smaken valt niet te discussieren :)

Wat ge na uw studies doet is nog een heel ander verhaal: daar kunnen boeken over geschreven worden :) Da's in ieder geval niet zo eenduidig ... maar dat geldt voor alle richtingen. Ik ken genoeg universitaire informatici die sinds hun afstuderen amper of zelfs nooit nog geprogrammeerd hebben en anderzijds zit er hier op de afdeling een landbouwingenieur die embedded software schrijft.

Return to “Algemeen”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron