[CS] Informatie Computersystemen

Forum van 1ste Bachelor Informatica.

Moderator: Praesidium

User avatar
Shinta
WOZ
Posts: 1122

[CS] Informatie Computersystemen

Post#1 » Wed Aug 02, 2006 12:13 am


Edit by gl3nn :
Dit topic is zeer oud en nog maar deels relevant.
Slechts een deel van wat hieronder gezegd wordt, wordt nog gegeven en wordt aangevuld met computer-architectuur.


Op zich is dit vak vrij eenvoudig: de cursus is niet erg uitgebreid, de leerstof is op zich niet zo moeilijk, noch is het examen dit. Het is echter een feit dat er niet met punten wordt gegooid en dat dit vak vaak wordt onderschat zodat niet iedereen slaagt.

Laten we het eerst even hebben over het vak zelf: groso modo probeert dit vak een inleiding te geven in de werking van computersystemen. Het vak bestaat uit meerdere delen:

- De gewone theorie (van de cursus)
- De "operating systems (OS)" theorie
- De "gewone" praktijk
- Introductie UNIX (BASH)

De gewone theorie wordt gegeven door professor D' Haene en omschrijft de inwendige bouw van computers, geschiedenis van de computers, inleiding electronica, inleiding Floating-Point getallen, telsystemen.
Op zich is dit alles interessant, ware het niet dat de prof dezelfde slides als in de cursus gebruikt voor zijn lessen en deze nogal letterlijk afleest voor de studenten. Elke week zag je dan ook het aantal studenten die de lessen bijwoonden dalen. Kortom, het is dus niet ECHT nodig om naar de les te komen hier (al is het wel handig).

De theorie over operating systems wordt gegeven door Jan de Sitter en dit is zo mogelijk nog saaier dan de originele theorie. De te kennen theorie omvat !!!3!!! wordPad bladzijdes en de lessen bestaan uit een professor die met een process-simulator speelt en in zichzelf mompelt wat we zouden moeten zien.

De praktijk is dan weer wel interessant om bij te wonen, de sfeer is er luchtig en de assistent (Kurt van Mechelen) is tof om mee te werken. In het begin kan de materie van de praktijk wat vaag overkomen (machinetaal, omzetten talsystemen), maar door samen te werken wordt dit al snel een routinezaak.

De praktijk over de Operating Systems bestaat erin in Solaris wat BASH-scripts te schrijven om kennis te maken met UNIX. Dit gedeelte gaat maar op 3 punten van het totaalpakket, op zich niet zo veel, maar omdat deze introductie voor velen een eerste kennismaking is met het UNIX-besturingssysteem kan je beter komen.

Het examengedeelte van dit laatste bestaat er dan ook uit enkele BASH-scripts te schrijven.
Het theoretisch examen telt vrij veel vragen zodat, als je één vraag niet goed weet, je dit nog kan ophalen. Denk eraan voldoende uitleg te geven overal en zie dat je de flip-flop goed kent.
Het theoretisch gedeelte over de OS'es bestaat uit één vraag (die je waarschijnlijk al gedeeltelijk hebt opgelost op het theoretisch gedeelte van D'Haene).
Het mondeling examen is bij een goed schriftelijk examen een rustig gesprek waarbij je met een beetje geluk naar een kennisdemonstratie van D'Haene kan luisteren en hij eigenlijk meer spreekt dan jij.

User avatar
Gregg
Posts: 26

Post#2 » Wed Aug 02, 2006 1:48 am

kleine aanvulling: praktijk van UNIX wordt door David Dewolfs gegeven :)

User avatar
Shinta
WOZ
Posts: 1122

Post#3 » Wed Aug 02, 2006 10:42 am

Gregg wrote:kleine aanvulling: praktijk van UNIX wordt door David Dewolfs gegeven :)
hehe ;) mja sni zo belangrijk. Aanvulling zou zijn dat nogal ne vreemde meneer is :p.

User avatar
Gregg
Posts: 26

Post#4 » Wed Aug 02, 2006 12:08 pm

is ook zo :P
met zijnen "et cetera, et cetera, et cetera..." ^^

Return to “1ste Bachelor”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests